روغن سیلیکون چیست؟

آیا میدانید روغن سیلیکون چیست؟ لازم است در همین ابتدا مختصر اطلاعاتی راجع به کاربرد روغن سیلیکون دهیم تا چیستی و کارایی آن برایتان قابل درک باشد. این روغن در صنایع مختلف و مهمی همچون خودروسازی برای پوشش داشبورد و ساخت لاستیکها مورد استفاده قرار میگیرد. البته نقش روانکننده و تسهیلکننده را نیز دارد به طور مثال حرکت وسایل خودرو و تجهیزات ورزشی مانند تردمیل را روان میکند به همین دلیل خیلیها این روغن را با نام روغن تردمیل نیز میشناسند. واکس کفش نیز مورد دیگری است که بخش عمدهای از ساختار آن را روغن سیلیکون تشکیل میدهد.
روغن سیلیکون در هوای معمولی (دمای اتاق) بافتی مایع دارد و فاقد رنگ و انتشار بو یا رایحه خاصی است. روغن معرفی شده از لحاظ پیوند، ساختار بسیار محکمی بین مولکولهای سیلیسم و اکسیژن دارد به همین دلیل در برابر حرارت تا دمای بیش از ۲۵۰ درجه سانتیگراد مقاومت دارد؛ اما قابل احتراق است و نقطه احتراق آن دمای ۳۰۰ درجه سانتیگراد است. گریدهای مختلفی از این روغن با ویسکوزیتههای متفاوتی تولید میشود. هرکدام از گریدها برای استفاده در صنایع خاصی کاربرد دارند. در ادامه متن بهطورکامل چیستی و کارایی انواع روغن سیلیکون را تشریح میکنیم.
برای استعلام قیمت روغن سیلیکون میتوانید با شیمی متریال تماس بگیرید.
روغن سیلیکون چیست؟
پلی متیل سیلوکسان نام دیگر روغن سیلیکون است که ساختاری متشکل از پلیمرهای مصنوعی دارد. C2H8O2Si فرمول شیمی این روغن است. بسیاری از مردم به دلیل نام شیمیایی این روغن آن را مادهای سمی و خطرناک میدانند در صورتی که غیرسمی، بدون بو و کاملا بیرنگ و شفاف است. روغن سیلیکون به دلیل خاصیت روانکنندگی که دارد اکثر مردم آن را با نام روانکننده سیلیکونی و روغن تردمیل میشناسند.
برای درست کردن این محلول در غلظتهای متفاوت در ساختار شیمیایی و وزن مولکولی آن تغییرات و تفاوتهایی ایجاد میشود و از این روغن علاوه بر دیگر مصارف عمده، جهت تمیزکاری وسایلی همچون تجهیزات ساختمانسازی (ماله، بتونیم و…) تجهیزات کشاورزی (ماشینهای چمنزنی، وسایل هرسکردن و…) و زدودن گردوغبار ابزارآلات ماشینها، کاربرد دارد.
ویسکوزیته روغن سیلیکون
روغن سیلیکون برای کاربردهای مختلف با ویسکوزیتههای متفاوتی تولید میشود. جهت اطلاع و یادآوری به مقاومت سیالات (آب یا گاز) در برابر لغزش و تنشهای برشی را ویسکوزیته یا گرانروی میگویند. روغنهای سیلیکون در ویسکوزیتههای متفاوت 100، 350، 1000، 1250 و … تولید میشوند و هر روغنی با ویسکوزیته متفاوت برای یک کارایی خاص مانند روانکنندگی، عایق کردن، ضد اکسید کردن و دیگر کاربردها، تهیه میشود.
حلال روغن سیلیکون چیست؟
در طول متن اشاره کردیم که روغن سیلیکون در آب حل نمیشود. الکل، استون، اتانول و متانول نیز توانایی حلکردن این روغن را در خود ندارند. حلالهای روغنهای سیلیکونی، خانواده هیدروکربنهای دسته آروماتیک و کلردار هستند. حلالهای هیدروکربنی آروماتیک حاصل تقطیر ذخایر نفتی و تبدیلهای شیمیایی هستند و دارای ساختار حلقهای بنزن هستند که رایحه قوی و عطرداری دارند.
بنزن، تولوئن و زایلین چند نوع از حلالهای روغن سیلیکونی هستند که جزء هیدروکربنهای آروماتیک هستند. تترا کلرید، تری کلرو اتیلن، تری کلروتان و پرکلرو اتیلن نمونههایی از حلالهای هیدروکربنی کلردار هستند که قدرت خاصی در حل کردن انواع روغنها و روغنهای سیلیکونی دارند.
کاربرد روغن سیلیکون
میتوان گفت روغن سیلیکون در همه صنایع و حرفهها کاربرد دارد، تفاوتی هم نمیکند برای تمیزکاری و روانکاری باشد یا کاراییهای دیگر. موارد زیر بیشترین استفاده از این روغن را دارند:
- ساخت انواع روانکنندهها (بهصورت اسپری)
- تولید لوازم آرایشی بهداشتی
- ساخت انواع محلولهای ضدزنگ (چون خاصیت ضد اکسیدی دارد)
- استفاده زیاد در علوم آزمایشگاهی برای انجام آزمایشهای حساس و ترکیبات مهم
- تهیه انواع رنگهای ساختمانی
- تجهیزات مربوط به نقاشی و هنر
- تولید انواع واکسها
- ساخت انواع لوله و شیلنگ
- تولید لاستیک
- کارایی زیاد در حرفه پزشکی جهت تولید داروهای ضدنفخ و استفاده هنگام انجام برخی جراحیها (در جراحی و عمل زجاجیه چشم از روغن سیلیکون استفاده میشود) و حفظ و نگهداری برخی از تجهیزات ویژه امور پزشکی
- عرضه انواع پلاستیک (ظروف و دیگر تجهیزات پلاستیکی) نرمکننده ابزارآلات باغداری، ساختمانی، پزشکی، ماشینسازی و دیگر قطعاتی که هر چند مدت یکبار نیاز به روغنکاری جهت تسهیل حرکت و کارایی بیشتر دارند.
- استفاده زیاد در امور ساختوساز (بهعنوان یک ماده افزودنی به بتن بکار میرود و جهت تمیزکاری تجهیزات ساختمانی نیز کارایی زیادی دارد)
ویژگیهای روغن سیلیکون
- بدون بو
- غیرسمی
- شفاف و بیرنگ (برخی از روغنها پس از استفاده بهعنوان نرمکننده یا روانکنندگی، اثری رنگی که جلوهای ناپسند دارد از خود بجای میگذارند)
- دوام بالا در برابر دمای زیاد
- مقاوم در برابر اکسید شدن (این ویژگی موجب شده تا پس از استفاده از روغن سیلیکون روی شیء، همان وسیله در برابر زنگزدگی مقاوم شود)
- نرمکننده (این ویژگی موجب شده تا از این روغن برای ساخت انواع نرمکنندههای پوستی استفاده شود و به آنها خاصیت رفع خشکی پوست را بدهد)
موارد نامبرده فوق مزایای روغنهای سیلیکونی هستند که صرفا به جهت بالا رفتن سطح اطلاعات شما دراینخصوص درج شدند.
جمعبندی
روغن سیلیکون روغنی با ساختاری مقاوم از لحاظ قدرت در برابر اکسید شدن، گرما و حل نشدن در آب و کاربردهای بسیار زیاد در کلیه صنایع و حرفهها است. روغن معرفی شده خاصیتهای ویژهای همچون روانکنندگی، نرمکنندگی و زدودن آلودگیها دارد؛ طوری که از آن برای تمیز کردن وسایل کشاورزی و ساختمانی و همچنین تجهیزات ماشینها استفاده میکنند. روغنهای سیلیکون کاملا بیرنگ، شفاف، بدون بو و غیرسمی هستند.
صنایع لاستیکسازی، خودروسازی، تولید لوازم آرایشی، ساخت انواع اسپریهای روانکننده و بسیاری دیگر از صنایع، نمونههایی هستند که از این روغن بهوفور استفاده میکنند. جهت تهیه انواع روغن سیلیکون کاربردی برای صنایع خود، از سایت معتبر شیمی متریال خرید کنید. علاوه بر این میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان نیز با شیمی متریال تماس برقرار کنید.
دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.