در این محتوا قصد داریم در مورد انواع نگهدارنده‌های آرایشی و بهداشتی اطلاعاتی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بسیاری از افراد تفکر منفی نسبت به واژه نگهدارنده دارند و گمان می‌کنند ماده‌ای مضر و بسیار آسیب‌‌زننده است، درصورتی که چنین نیست؛ چون بسیاری از مواد خوراکی نیز برای بهداشتی ماندن و فاسد نشدن حاوی مواد نگهدارنده هستند. دسته آرایشی بهداشتی در میان دیگر اقلام، بیشترین آمار استفاده از نگهدارنده‌ها را دارند.
نگهدارنده آرایشی بهداشتی انواع مختلفی دارد و استفاده از آن لازم و ضروری است؛ چون‌ وسایل آرایشی و بهداشتی هردو جزء اقلام حساس به‌شمار می‌روند و خیلی سریع به منبعی جهت تجمع میکروب و باکتری‌ها تبدیل می‌شود. پس یعنی امکان ندارد که نگهدارنده را در ساخت این محصولات حذف کرد.

ساختار عمده مواد آرایشی را آب، کربوهیدرات و روغن تشکیل می‌دهد، سرعت فساد این ماده‌ها هنگام به‌کار رفتن در مواد آرایشی بسیار سریع است و بستری مناسب برای رشد میکروب و ‌انواع قارچ‌ها است. پاراچنار مشهورترین ماده نگهدارنده مورد استفاده در مواد اولیه آرایشی و بهداشتی است که در تمام محصولات چنین شرکت‌هایی به‌کار می‌رود.

 

نگهدارنده آرایشی بهداشتی چیست؟

 

نگهدارنده آرایشی بهداشتی چیست؟

انواع نگهدارنده‌های آرایشی و بهداشتی در بازار کار و شرکت‌ها با نام پرزرواتیو شناخته می‌شوند این مواد در ساخت مواد خوراکی، آرایشی و بهداشتی به‌کار می‌روند تا مانع ایجاد کپک، فساد، قارچ و تولید باکتری شوند. استفاده از نگهدارنده آرایشی بهداشتی سابقه و قدمتی کهن دارد و از آنجایی که یک روش مطمئن و سالم برای نگهداری این محصولات است، هنوز در حال حاضر استفاده از آن در تولیدی‌های مواد آرایشی بهداشتی رواج دارد.

 

انواع نگهدارنده‌های آرایشی و بهداشتی

محصولات آرایشی به دلیل اینکه بر پایه روغن یا آب هستند، بسیار در معرض تغییرات شیمیایی مضر و آلودگی هستند. به همین دلیل است که کلیه مواد تولیدی آرایشی با مواد نگهدارنده محافظت می‌شوند. محصولات آرایشی بدون نگهدارنده حداکثر ۱۰ روز ماندگاری دارند این بدان معنا است که تمام لوازم آرایشی حاوی نگهدارنده هستند. پرزرواتیوهای پر استفاده در محصولات دسته آرایشی بهداشتی عبارت‌اند از:

  • پاربن: پارابن‌ها برای نگهداری محصولات آرایشی بسیار استفاده می‌شوند؛ چون قدرت بالایی در برابر عدم ایجاد میکروارگانیسم‌ها دارند.
  • فنوکسی اتانول: برخی شرکت‌ها و کارخانه‌های لوازم بهداشتی آرایشی پارابن را قبول ندارند و بجای آن از فنوکسی اتانول استفاده می‌کنند.
  • سدیم سربات: سدیم سربات مانع از رشد و تکثر باکتری و قارچ‌ها می‌شود.
  • لاکتیک اسید: این ماده به‌عنوان یکی از بهترین نگهدارنده‌های جهان شناخته می‌شود؛ چون خواص ضدحساسیت دارد و مانع ایجاد لک و به تدریج موجب از بین رفتن سلول‌های مرده پوست می‌شود.
  • سدیم بنزوات: از سدیم بنزوات در محصولات آرایشی بهداشتی به منظور عدم تغییر ترکیبات مواد و عدم نفوذ قارچ‌ها استفاده می‌شود.
  • بنزالکونیوم کلراید: این نگهدارنده نیز منجر به عدم نفوذ باکتری‌ها و برخی از قارچ‌های حساسیت‌زا می‌شود.
  • سوربات پتاسیم: سوربات پتاسیم از خانواده اسید سوربیک است و بعنوان یک نگهدارنده طبیعی شناخته می‌شود این ماده در اکثر محصولات آرایشی که بر پایه آب هستند استفاده می‌شود.

 

نگهدارنده‌های طبیعی آرایشی و بهداشتی

 

نگهدارنده‌های طبیعی آرایشی و بهداشتی

انواع نگهدارنده‌های آرایشی و بهداشتی طبیعی که از مواد طبیعی همچون گیاهان تولید می‌شوند نیز وجود دارند که اخیرا در بسیاری از محصولات بهداشتی و آرایشی استفاده می‌شوند جهت اطلاع شما از این نگهدارنده‌ها در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • بنزیل الکل: بنزیل الکل یک نگهدارنده قوی طبیعی است که از گیاهان معطر تولید می‌شود و مانع نفوذ قارچ‌ها، باکتری‌ها و عوامل مخمرزا می‌شود.
  • دی هیدرو استیک اسید: این نگهدارنده عنوان سازگاری با محیط‌زیست را دارد و یک نگهدارنده ضدقارچ بسیار قوی است.
  • سوربات پتاسیم: سوربات پتاسیم به علت طبیعی بودن علاوه بر لوازم آرایشی در نگهداری دیگر محصولات همچون عطرها و محصولات غذایی نیز استفاده می‌شود.
  • کاپریل هیدروکسید گیلیسریل کاپریلات: ماده معرفی شده یک نگهدارنده بسیار قوی و کامل است و بعنوان یک ضدقارچ طبیعی و سازگار با محیط‌زیست شناخته می‌شود.

مواد نگهدارنده معرفی شده فوق کاملا ارگانیک و طبیعی هستند و ایجاد آلرژی با این نگهدارنده‌ها بسیار نادر است. تولیدکنندگان عزیز اگر خودتان قصد تهیه مواد نگهدارنده طبیعی دارید قادر به خرید انواع نگهدارنده آرایشی و بهداشتی هستید و خودتان مستقیما از مواد نگهدارنده در ساخت محصولات‌تان استفاده کنید.

علت استفاده از نگهدارنده‌ها در مواد و محصولات آرایشی بهداشتی چیست؟

پوست خارجی‌ترین لایه کالبد انسان است که جلوه‌گر سلامتی، زیبایی و طراوت است. رسیدگی به پوست و سالم نگه داشتن آن اولویت هر فرد است. محصولات آرایشی بیشترین و طولانی‌ترین تماس را با پوست دارند بنابراین سالم بودن این محصولات بسیار مهم است چون هرگونه خرابی در این مواد مستقیما سلامت و شادابی پوست ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.
پیش‌تر نیز اشاره کردیم که یک محصول آرایشی بدون نگهدارنده حداکثر ده روز ماندگاری دارد و بعد از این مدت دچار تغیر ترکیب، کپک زدگی و قارچ می‌شود که درصورت استفاده آسیب جدی و گاها غیرقابل جبرانی به پوست وارد می‌کند. به همین دلیل استفاده از نگهدارنده آرایشی و بهداشتی ضرورت دارد.

 

آیا نگهدارنده‌های آرایشی بهداشتی مضر هستند؟

 

آیا نگهدارنده‌های آرایشی بهداشتی مضر هستند؟

تمام مواد نگهدارنده شیمیایی طبیعی ممکن است منجر به بروز آلرژی در پوست‌های حساس شوند، اما این دلیل خوبی برای استفاده نکردن از مواد نگهدارنده نیست. چون استفاده نکردن از آن عوارض خطرناکی را به علت نفوذ قارچ‌ها و باکتری‌ها به دنبال دارد.
برخی از افراد به پاربن‌ها و برخی به اتانول حساسیت دارند. حتی عده‌ای به اسید لاکتیک که یک ماده طبیعی است آلرژی دارند. چنانچه پس از استفاده از یک محصول بهداشتی دچار حساسیت شدید، اطلاعاتی که روی محصول درج شده است را بخوانید تا برای سری بعد از محصولی با همان نگهدارنده استفاده نکنید.
نگهدارنده آرایشی و بهداشتی عمدتا زمانی مشکل‌ساز می‌شوند که زمان زیادی از تولید آن‌ها گذشته باشد. هرچه مدت زمان تولید یک محصول آرایشی بیشتر شود، نگهدارنده‌های آن فرمالئیدهای بیشتری جهت نگهداری محصول تولید می‌کنند. آزادسازی بیش از حد فرمائید گاها موجب آلرژی و مشکلات پوستی می‌شود. پس حتما به تاریخ تولید و انقضای محصولات دقت کنید.

 

 

سخن آخر

انواع نگهدارنده‌های آرایشی و بهداشتی، موادی بسیار ضروری در ساخت اقلام بهداشتی و آرایشی هستند؛ چرا که سلامت پوست در گرو آن‌ها است. چنانچه تولیدکنندگان از این نگهدارنده‌ها استفاده نکنند محصولات تولیدی‌شان در کمتر از دو هفته فاسد می‌شوند. نگه‌دارنده‌ها زمانی خطرناک می‌شدند که شما محصول آرایشی یا بهداشتی خود را بیشتر از زمان انقضای آن مصرف کنید؛ چون تولید فرمالئیدها به حداکثر مقدار خود می‌رسد. خرید انواع نگهدارنده آرایشی و بهداشتی برای تولیدکنندگان محصولات بهداشتی آزاد است و می‌توانند مستقیما خودشان نگهدارنده‌ها را به ترکیبات محصولات ارایشی خود بیفزایند.